Vil du ha et mer plantebasert kosthold?

Er du en av de som vil spise litt mer plantebasert uten å måtte kutte ut fredagstacoen eller takke nei når mormor byr på hjemmelagde kjøttkaker?

Du er ikke alene! En undersøkelse gjennomført av Sentio viser at cirka en av fire nordmenn ønsker å redusere inntaket av rødt kjøtt. 

Kjøttfrie dager

Å spise mer plantebasert betyr ikke nødvendigvis at du trenger å kutte ut fisk, egg, kjøtt eller melk. Men at du noen dager i uken kan spise mer «vegetarisk», enten til frokost, middag eller kvelds. Flere har innført det man kaller «kjøttfri mandag eller meatless monday», hvor man har en kjøttfri dag i uka. Noen kaller seg fleksitarianere, som i korte trekk handler om å spise mer variert og øke mengden med grove kornprodukter, frukt og grønt i kostholdet.

Allergi eller ideologi

Det kan være flere årsaker til at man ønsker et mer plantebasert kosthold, noen gjør det av hensyn til allergi eller intoleranse, mens andre igjen velger bort animalske matvarer av ideologiske hensyn. Hovedskillet går mellom de som er vegetarianere og de som er veganere. Uansett hva som er motivasjonen, er det viktig å være bevisst på de helsemessige konsekvensene og hvordan man setter sammen et ernæringsmessig riktig kosthold.

 

 

Vanlig vegetarmat

Bevisst eller ubevisst er det mange av oss som allerede både spiser og er kjent med vegetariske middagsalternativer som pannekaker, tomatsuppe og pasta med grønnsaksauser som pesto eller tomat.

Allikevel er det kanskje ikke dette vi forbinder med et mer plantebasert kosthold, og i dag finnes det både burgere, deig, boller og pølser laget av soya, tofu, kikerter eller som kan bidra med å øke det totale inntaket av belgvekster, korn, frukt og grønt. Helsemyndighetene anbefaler oss å hovedsakelig spise mer frukt, grønt, fullkorn og fisk, begrensede mengder bearbeidet kjøtt- og rødt kjøtt, samt redusere mengden med salt og tilsatt sukker.

Vi trenger mer grønt i kostholdet

Ifølge kostholdsundersøkelser har vi nordmenn imidlertid litt å gå på når det gjelder inntak av grønnsaker og grove kornprodukter, det betyr at mange av oss med stor fordel kan bytte ut noen av matvarene vi spiser i dag med fullkorn, grønnsaker, frukt og bær. Gjør du dèt er det også lettere å få i seg anbefalingen om «5 om dagen», 500 gram frukt og grønt daglig. Dette gir både positive helsefordeler, er bra for miljøet og gir variasjon i hverdagen.

Gryr gjør det enkelt å velge mer plantebasert